Ternyata menghapus catatan Facebook tidak bermaksud "menghapuskan"

facebook

Kadang-kadang kita mahu memadamkan sejarah Facebook kita - mungkin hanya sebahagiannya, atau mungkin semuanya. Mungkin anda hanya mahu mula segar, atau anda tidak mempercayai Facebook dengan maklumat anda dan ingin menyingkirkan catatan lama.

Anda harap dengan mengklik hapus, kandungan anda akan dikeluarkan secara kekal. Nampaknya, itu tidak betul. Bukti baru menunjukkan bahawa Facebook mungkin tidak benar-benar menghapus catatan yang anda fikir anda akan hapuskan. Sebenarnya, kadangkala catatan Facebook yang dipadam ini muncul semula. 

Garis Masa Facebook kosong

Beberapa pengguna telah mengetahui betapa Facebook berterusan. Laura (yang menahan nama belakangnya) menghapus catatan Facebooknya "satu persatu" pada bulan Februari 2012, kerana takut akan kesan yang mungkin dibawa oleh Garis Masa Facebook baru (pada masa itu). Pada bulan Oktober tahun itu, dia log masuk ke Facebook untuk mengetahui bahawa semua kandungan Garis Masa nya telah dipulihkan.

Garis Masa Facebook Laura

Tidak masuk akal untuk menganggap bahawa masalah ini adalah pepijat, tetapi setelah kedua kalinya ketika Laura sekali lagi dengan bersungguh-sungguh menghapus semua kandungannya, dia menjadi semakin curiga. “Saya memadamkan semua catatan, suka dan komen saya. Saya juga menghapus semua foto dan album saya kecuali dua foto profil, ”jelas Laura, memberitahu bahawa profilnya bersih kecuali dua gambar dan beberapa butiran peribadi asas dari bahagian Tentang. Kembali ke akaun Facebooknya beberapa bulan kemudian, dia mendapati bulan ini bahawa catatan yang dipadamnya muncul sekali lagi.

Yang lebih menakutkan adalah kenyataan bahawa ini bukan kejadian terpencil. Terdapat pengguna Facebook lain yang mengalami senario yang sama, dengan catatan yang dipadamkan kembali kepada mereka. Juga, terdapat kejadian di mana catatan lama dibangkitkan ke bahagian atas profil anda juga. Tuntutan telah diajukan terhadap Facebook di Ireland pada tahun 2011 kerana masalah ini: 

“Kira-kira setengah tahun hingga setahun yang lalu saya memutuskan bahawa saya ingin menghapus sebanyak mungkin data peribadi saya di halaman facebook saya. Saya menggunakan rutin automatik yang secara automatik mengklik semua butang "X" (berlabel "hapus pos") di halaman Facebook saya. Petunjuk berikut dengan jelas menyatakan bahawa kandungan "dihapus" (lihat lampiran 03). Setelah rutin berjalan sebentar, semua kandungan hilang. Mulai saat ini saya terus menghapus semua kandungan baru secara manual. Dalam dua atau tiga kes, kandungan lama terus masuk ke dinding saya setelah saya menghapusnya beberapa minggu sebelumnya. "

Terma dan Syarat Facebook menjelaskan mengapa penggunanya mengalami kandungan yang dipulihkan:

"Apabila anda menghapus kandungan IP, ia dihapus dengan cara yang serupa dengan mengosongkan tong sampah pada komputer," kata halaman Syarat dan Ketentuan. "Namun, anda memahami bahawa kandungan yang dibuang mungkin ada dalam salinan sandaran untuk jangka waktu yang wajar (tetapi tidak akan tersedia untuk orang lain)."

Malah Facebook mengakui bahawa kandungan anda sebenarnya masih ada walaupun anda telah menghapusnya secara teknikal. Walau bagaimanapun, kandungan yang muncul untuk kali kedua untuk penghapusan pusingan ketiga tidak dijangka.

Kami menghubungi Facebook mengenai masalah ini, yang perwakilannya hanya menunjukkan halaman Syarat dan Ketentuan Facebook, dan menyoroti fakta bahawa apabila anda benar-benar menghapus kandungan di Facebook, ia hanya akan hilang jika dihapus secara kekal - yang sukar. Masalah dengan menghapuskan apa-apa secara kekal di Facebook adalah hakikat bahawa tidak ada yang kelihatannya dihapus. Cukup "memadam" kandungan menyimpan kandungan ke pemacu Facebook sandaran buat sementara waktu. Seperti yang dinyatakan oleh Facebook: 

"Sebilangan maklumat ini dihapuskan secara kekal dari pelayan kami; namun, beberapa perkara hanya dapat dihapus apabila anda menghapus akaun anda secara kekal. "

Memadamkan keseluruhan akaun anda berfungsi dengan cara yang serupa. Pengguna boleh "memadam" akaun mereka; namun mengakses akaun itu mengaktifkan semula akaun tersebut.

Mereka juga memastikan untuk menunjukkan bahawa masalah itu mungkin berasal dari bug di halaman profil Laura, tetapi tidak dapat memastikan tanpa memeriksa akaunnya. Walau bagaimanapun, jurutera Facebook berada dalam kes ini, dan pada pandangan awal menunjukkan bahawa cara yang lebih baik untuk menghapus kandungan bukan dengan melalui Garis Masa, melainkan melalui Log Aktiviti anda.

Bagaimanapun, tidak ada yang menjelaskan mengapa kandungan Laura muncul kembali.

Sekeras mana pun anda mencuba, nampaknya anda tidak pernah benar-benar "menyingkirkan" Facebook tanpa pernah menggunakannya sejak awal.

[KEMASKINI]

Berdasarkan komennya di bawah, Laura, menjelaskan bahawa tidak semua catatannya yang dipadam dipulihkan - walaupun banyak. Dia juga menambah bahawa ketika menghapus catatan dan komen, dia melakukannya melalui Suapan Berita, dan bahawa dia terlepas beberapa yang dia fikir dia telah hapus pada asalnya.