Aplikasi Facebook Moments Dihentikan Daripada Kekurangan Pengguna

Momen Facebook ditutup. Adakah anda tidak menyedari ada perkara seperti Momen Facebook? Jangan bimbang, sebab itulah aplikasi dimatikan. Moments, aplikasi yang menggunakan pengecaman wajah Facebook untuk berkongsi gambar dengan rakan, akan ditutup pada 25 Februari. Syarikat media sosial mula memberitahu pengguna melalui e-mel pada hari Khamis, 24 Januari dan mengemas kini aplikasinya agar lebih mudah dieksport.

Facebook mengatakan bahawa aplikasi Moments ditutup sebahagiannya kerana hanya sedikit pengguna yang menggunakannya. Dilancarkan pada tahun 2015, Moments menggunakan teknologi pengecaman wajah Facebook untuk menyusun gulungan kamera anda. Sekiranya anda mempunyai foto rakan Facebook anda, aplikasi akan mengirimkan pemberitahuan yang menyarankan anda untuk berkongsi gambar tersebut dengan orang-orang di dalam foto tersebut.  

Aplikasi ini juga berfungsi sebagai cara untuk menyimpan foto untuk menjauhkannya dari ruang memonopoli pada peranti anda. Ini bermaksud pengguna yang masih menggunakan aplikasi Moments perlu memuat turun gambar untuk mengelakkan kehilangan foto. Pengguna seketika boleh pergi ke laman web khusus Facebook untuk mengeksport gambar yang ingin disimpan ke cakera keras komputer atau gulungan kamera peranti mereka. Pilihan lain adalah dengan menggunakan aplikasi Moments untuk berkongsi gambar tersebut ke Facebook - album yang dapat disetel ke "hanya saya" untuk mengelakkan perkongsian tunggakan foto pada suapan berita. Laman web untuk memuat turun foto Moments lama akan tersedia sehingga Mei.

Walaupun aplikasi serupa seperti Foto Google yang dirancang untuk menyimpan dan menyimpan gambar secara peribadi telah berjaya, Momen akan turun dalam sejarah sebagai salah satu aplikasi off-shoot Facebook yang tidak pernah lepas landas. Setelah pengguna berkongsi foto dengan rakan, aplikasi akan memberitahu yang lain dalam foto tersebut tetapi meminta mereka untuk memuat turun aplikasi Moments untuk melihat gambarnya. Pada pelancaran itu, Facebook menyebutnya sebagai "jenis perkongsian yang lebih peribadi dengan rakan-rakan tertentu."

Aplikasi sampingan Facebook kadangkala menjadi ciri dalam aplikasi utama. Untuk foto yang dikongsi secara terbuka, Facebook secara automatik menandai rakan dalam foto tersebut. Dengan pepijat baru-baru ini seperti yang menyimpan video yang tidak dibagikan kepada pengguna data Facebook yang boleh dimuat turun, mudah dilihat mengapa pengguna mungkin tidak mempercayai platform dengan menyimpan foto peribadi.