Cara Mematikan Peta Snap Snapchat

Snapchat's Snap Map, yang membolehkan pengguna mengakses siaran awam yang berkaitan dengan lokasi tertentu, mendapat kritikan yang dapat difahami ketika pertama kali dilancarkan pada tahun 2017. Walaupun ciri itu pada mulanya dipasarkan sebagai cara untuk melihat catatan yang dimuat naik ke Kisah Kami - sesuatu yang terbukti berguna selepas Badai Harvey - hakikat bahawa aplikasi itu berkongsi lokasi anda setiap kali anda membukanya, ia seperti disapu di bawah permaidani.

Bacaan lanjut

  • Cara menggunakan Snapchat
  • Tujuh ciri Snapchat tersembunyi untuk berbual dengan rakan

Selain bahaya yang jelas, ciri ini boleh menimbulkan pengguna muda atau mereka yang tidak biasa dengan kemampuan berkongsi lokasi, yang benar-benar mahu rakan mereka (atau ibu bapa dalam hal ini) mengetahui di mana mereka berada setiap masa? Sebilangan besar pengguna mungkin mengaktifkan fitur tersebut ketika mengeposkan Kisah Kami untuk pertama kalinya, tanpa menyedari berapa banyak akses yang mereka berikan kepada aplikasi tersebut. Syukurlah, kami telah menggariskan cara menonaktifkan Peta Snap di bawah, serta cara untuk mengehadkan siapa yang dapat melihat lokasi anda jika anda ingin mengaktifkannya.

Bagaimana Peta Snap berfungsi dengan betul?

Sekiranya anda telah mengaktifkan fitur ini, lokasi anda akan diperbarui pada Peta Snap setiap kali anda membuka Snapchat. Data lokasi yang tepat hanya akan dipaparkan untuk jangka waktu yang singkat, tetapi data lokasi umum dapat disimpan lebih lama (walaupun tidak jelas berapa lama jangka masa tersebut). Sekiranya anda mengetuk Bitmoji rakan di peta, anda akan melihat kapan lokasi mereka terakhir dikemas kini. Ini juga mencerminkan kali terakhir mereka membuka aplikasi, dan mereka dapat melakukan perkara yang sama untuk anda. Lokasi akan berada di peta sehingga lapan jam, dengan andaian anda tidak membuka aplikasinya lagi dalam jangka masa tersebut. Sekiranya lebih dari lapan jam berlalu sejak kali terakhir anda membuka aplikasi, lokasi anda akan hilang dari peta hingga ke waktu berikutnya.

Anda juga boleh mengetuk titik panas, titik berwarna pada peta yang menunjukkan aktiviti, untuk melihat siaran awam di kawasan itu. Anda juga boleh memperbesar dan memperkecil peta, seperti yang anda lakukan dengan aplikasi navigasi khusus. Anda juga mungkin melihat acara yang ditaja atau cerita yang patut dikhabarkan dengan penerangan pendek di sebelahnya, yang boleh anda klik untuk mengakses Snaps yang berkaitan.

Mengaktifkan Mod Hantu

cara mematikan tetapan peta snapchatcara mematikan snapchat peta snap

Sekiranya anda tidak menyukai idea rakan anda mengetahui dengan tepat di mana anda berada setiap masa (dan siapa?), Anda boleh mengaktifkan mod Ghost, yang akan menghalang lokasi anda daripada diperbaharui di peta. Anda masih boleh menghantar ke Cerita Kami dengan Mode Hantu diaktifkan, tetapi itu akan memberi anda ketenangan hati bahawa tidak ada yang mengikuti setiap langkah anda. Ini caranya:

Langkah 1: Buka Snapchat

Pertama, lancarkan aplikasi Snapchat di iPhone, iPad, atau peranti Android anda. Sekiranya anda belum log masuk, masukkan e-mel dan kata laluan anda sebelum membuka bahagian kamera aplikasi.

Langkah 2: Cari Peta Ringkas

Dengan menggunakan dua jari, picit ke arah tengah layar anda untuk mengakses Peta Snap.

Langkah 3: Buka tetapan dan aktifkan Ghost Mode

Untuk mengakses Tetapan anda, klik ikon roda gigi di sudut kanan atas skrin anda. Selepas itu, alihkan slaid di sebelah Ghost Mode, yang seharusnya menjadi item pertama dalam senarai yang dihasilkan.

Dengan Mode Hantu diaktifkan, rakan anda tidak dapat melihat lokasi anda di peta. Anda masih dapat melihat avatar anda sendiri, tetapi ia akan memegang logo Snapchat biru di depan wajahnya untuk menunjukkan bahawa pengguna lain tidak dapat melihatnya. Perlu diingat bahawa anda boleh mematikan Mode Hantu kapan saja dengan mengikuti langkah yang sama.

Mengedit tetapan privasi anda

Sekiranya anda selesa berkongsi lokasi anda secara berkala , anda masih boleh menghadkan orang yang mempunyai akses ke data anda. Di bawah Mode Hantu dalam Tetapan anda adalah bahagian berjudul Siapa yang Dapat Melihat Lokasi Saya . Mana-mana pilihan yang mempunyai tanda semak biru di sebelahnya, adalah pilihan yang telah anda pilih. Rakan Saya  merujuk kepada semua pengguna yang telah anda tambahkan di Snapchat yang juga telah menambahkan anda kembali. Kawan Saya, Kecuali  membolehkan anda memilih rakan tertentu yang ingin anda sembunyikan lokasi, dan  Hanya Sahabat Ini yang  membolehkan anda memilih rakan bersama yang akan mempunyai akses ke data lokasi anda.

Pilih pilihan mana yang lebih selesa untuk anda, atau ikuti langkah di atas untuk mengelakkan lokasi anda dikongsi sama sekali.