Cara Memadamkan Akaun Facebook Anda

Dengan kegagalan Cambridge Analytica pada 2018 diikuti dengan peretasan yang menjejaskan lebih daripada 50 juta akaun, tidak hairanlah orang mahu memutuskan hubungan dengan Facebook. Syukurlah, anda boleh memadamkan akaun dalam beberapa minit.

Facebook sebenarnya menyediakan dua pilihan: Nyahaktifkan dan hapus. Menyahaktifkan akaun anda hanya meletakkan maklumat anda untuk sementara waktu sehingga anda dapat mengambil nafas tanpa melompat. Akan tetapi, dengan menghapuskan akaun, secara automatik akan mengalihkan laman data anda. Maklumat itu merangkumi album foto, suka, kemas kini status, maklumat garis masa dan banyak lagi.

Lebih-lebih lagi, apabila anda menghapus akaun, tidak ada pilihan untuk pemulihan. Selepas 30 hari, anda akan berada di sana. Anda mesti mula dari awal jika anda akhirnya kembali.

Sekiranya anda bersedia untuk membebaskan diri anda dari keletihan media sosial, panduan kami menunjukkan cara menyimpan data peribadi tanpa benar-benar menghapus akaun. Sekiranya anda sudah cukup, lompat ke bahagian kedua yang memperincikan cara menghapus semuanya untuk selamanya.

Sebagai pilihan, ikuti panduan berguna kami untuk melindungi diri anda tanpa meninggalkan rangkaian sosial sepenuhnya.

Cara menyahaktifkan akaun Facebook anda buat sementara waktu

Di sini anda boleh "menjeda" akaun Facebook selama yang anda perlukan. Kaedah ini membolehkan anda terus menggunakan Messenger. Namun, jika anda akhirnya kembali, anda memerlukan akses ke alamat e-mel atau nombor telefon yang berkaitan dengan akaun anda. Inilah cara untuk menyahaktifkan akaun anda:

Langkah 1:  Klik butang anak panah ke bawah yang terletak di sebelah ikon tanda tanya pada bar navigasi.

Langkah 2:  Klik pilihan Tetapan yang disenaraikan di menu lungsur.

Pilihan Tetapan Facebook

Langkah 3: The  General Tetapan Akaun halaman dibuka secara lalai. Klik pilihan Maklumat Facebook Anda yang disenaraikan di sebelah kiri.

Langkah 4: Klik pilihan Nyahaktifkan dan Penghapusan .

Maklumat Facebook anda

Langkah 5: Pada halaman berikut, klik butang di sebelah Nyahaktifkan Akaun diikuti dengan butang Terus Menyahaktifkan Akaun berwarna biru . Facebook meminta anda mendapatkan kata laluan.

Facebook Terus Menyahaktifkan

Langkah 6: Akhirnya, Facebook memerlukan alasan untuk dinyahaktifkan. Anda boleh menerangkan lebih lanjut sekiranya diperlukan dan memilih untuk tidak memilih e-mel yang akan datang. Klik butang Nyahaktifkan biru untuk menyelesaikan.

Selesaikan Penyahaktifan Facebook

Itu sahaja! Pergi bercuti Facebook dan kembali bila-bila masa yang anda mahukan. Ingat, anda memerlukan akses ke alamat e-mel atau nombor telefon yang berkaitan untuk mengaktifkan semula akaun anda.

Penghapusan, bahagian 1: Kemaskan beg anda

Sentiasa ada keraguan sebelum anda menarik pencetus. Kami mendapatnya. Anda mempunyai banyak kandungan yang bermula ketika anda tersandung di Facebook bertahun-tahun yang lalu. Anda mempunyai begitu banyak foto, mesej, dan banyak lagi yang bercakap mengenai anda (sebagai individu). Facebook nampaknya menangkap jiwa digital anda.

Nasib baik, pengguna boleh memuat turun data arkib data mereka untuk kegunaan luar talian. Data ini merangkumi foto, catatan bersama, iklan yang anda klik, dan sejumlah data lain yang tidak dapat diakses hanya dengan mengakses akun anda. Ini cepat dan mudah untuk dimuat turun, dan walaupun tidak begitu menarik seperti menavigasi garis masa sebenar anda, sekurang-kurangnya di sana sekiranya anda ingin menyusuri lorong memori.

Langkah 1: Klik butang anak panah ke bawah yang terletak di sebelah ikon tanda tanya pada bar navigasi.

Langkah 2: Klik pilihan Tetapan yang disenaraikan di menu lungsur.

Pilihan Tetapan Facebook

Langkah 3: The  General Tetapan Akaun halaman dibuka secara lalai. Klik pilihan Maklumat Facebook Anda yang disenaraikan di sebelah kiri.

Langkah 4: Klik pilihan Muat turun Maklumat Anda .

Facebook Muat turun Maklumat Anda

Langkah 5: Pada halaman Muat turun Maklumat Anda berikut , anda boleh memilih dan memilih maklumat khusus yang ingin anda muat turun. Klik butang Buat Fail berwarna biru untuk memulakan.

Facebook Buat Fail Data

Langkah 6:  Menyalin maklumat anda mungkin memerlukan sedikit masa. Setelah Facebook membuat fail anda, anda akan menerima pemberitahuan melalui email. Kembali ke halaman Muat turun Maklumat Anda dan klik tab Salinan yang Ada .

Langkah 7: Klik butang Muat turun .

acebook Muat turun Data Anda

Langkah 8 : Facebook meminta kata laluan. Masukkan maklumat dan klik butang Kirim biru .

Penghapusan, bahagian 2: Putuskan hubungan anda

Dengan salinan tempatan akaun Facebook anda, kini anda boleh memadamkan semuanya dari Facebook.

Ingat, sebaik sahaja anda keluar dari permintaan penghapusan akaun anda, Facebook menyediakan 30 hari di mana anda boleh log masuk dan mengaktifkan semula akaun anda dengan segera. Walaupun ini mungkin terdengar baik sekiranya anda berubah fikiran selama tempoh 30 hari itu, tidaklah tepat jika anda cuba menghapus akaun sekali dan untuk semua.

Ini kerana aplikasi pihak ketiga yang dihubungkan ke akaun Facebook anda - seperti Instagram, Spotify, dan Twitter - secara automatik memasukkan anda ke Facebook, tanpa mengira permintaan penghapusan. Ini bermakna anda mesti membuang sebarang akaun yang dipautkan dari rangkaian sosial sebelum dihapuskan. Pastikan masuk ke semua aplikasi yang dipautkan tanpa menggunakan bukti kelayakan berasaskan Facebook.

Langkah 1: Klik butang anak panah ke bawah yang terletak di sebelah ikon tanda tanya pada bar navigasi.

Langkah 2: Klik pilihan Tetapan yang disenaraikan di menu lungsur.

Pilihan Tetapan Facebook

Langkah 3: The General Tetapan Akaun halaman dibuka secara lalai. Klik pilihan Aplikasi dan Laman Web yang disenaraikan di sebelah kiri.

Facebook Pilih Aplikasi dan Laman Web

Langkah 4: Anda akan melihat segelintir aplikasi yang disenaraikan di bawah tab Aktif . Untuk melihat semua aplikasi yang terhubung, klik pilihan "Tunjukkan Semua" (jika ada). Untuk menghapus aplikasi ini, klik kotak yang berkaitan di sebelah kanan diikuti dengan butang Buang biru .

Facebook Buang Aplikasi dan Laman Web

Langkah 5 : Petunjuk muncul di skrin, mengesahkan tindakan anda. Klik kotak untuk menghapus semua siaran, video, dan acara yang berkaitan dengan aplikasi ini. Klik butang Buang biru untuk menyelesaikan.

Facebook Sahkan Penghapusan Aplikasi

Langkah 6: Bilas dan ulangi jika perlu.

Bahagian penghapusan 3: Hasta la vista, sayang

Anda memuat turun semua data dan memadamkan semua hubungan pihak ketiga dengan Facebook. Kini tiba masanya untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Facebook dan memadamkan akaun anda.

Sekali lagi, tidak ada jalan kembali setelah tempoh tenggang 30 hari tamat, jadi pastikan penghapusan akaun anda adalah keputusan yang tepat. Catat ulang tahun kelahiran itu dan minta maklumat hubungan rakan dalam talian anda di luar Facebook. Menghapus akaun Facebook anda tidak semestinya anda akan hilang tanpa jejak.

Langkah 1: Klik butang anak panah ke bawah yang terletak di sebelah ikon tanda tanya pada bar navigasi.

Langkah 2: Klik pilihan Tetapan yang disenaraikan di menu lungsur.

Pilihan Tetapan Facebook

Langkah 3: The  General Tetapan Akaun halaman dibuka secara lalai. Klik pilihan Maklumat Facebook Anda yang disenaraikan di sebelah kiri.

Langkah 4: Klik pilihan Nyahaktifkan dan Penghapusan .

Maklumat Facebook anda

Langkah 5 : Pada halaman berikut, klik pilihan Hapus Akaun Tetap diikuti dengan butang Terus ke Penghapusan Akaun berwarna biru . Masukkan kata laluan anda jika diminta.

Facebook Padam Akaun Secara Tetap

Langkah 6 : Facebook memberi peluang untuk mempertimbangkan semula sebelum melompat ke kapal. Di sini anda boleh mematikan akaun anda untuk terus menggunakan Messenger. Anda juga mempunyai pilihan untuk memuat turun maklumat anda (jika belum). Setelah anda bersedia, klik butang Padam Akaun berwarna biru .

Facebook Sahkan Penghapusan Akaun

Langkah 7 : Elakkan Facebook dengan segala kos sehingga Facebook memadamkan akaun anda untuk selamanya. Rasakan kebebasan.

Sekali lagi, jangan mengakses Facebook menggunakan penyemak imbas desktop, peranti mudah alih anda atau melalui aplikasi atau perkhidmatan pihak ketiga yang masih aktif menggunakan kelayakan Facebook. Facebook akan mula menghapus akaun anda selepas 30 hari, walaupun prosesnya mungkin memerlukan 90 hari untuk menghapus semuanya secara kekal.

Jika anda tidak log masuk secara tidak sengaja di dalam tempoh tangguh 30 hari, bagaimanapun, ulangi proses penghapusan dan mengesahkan bahawa anda terputus semua aplikasi pihak ketiga daripada Facebook.

Rasa membersihkan media sosial? Baca panduan kami mengenai cara menghapus akaun Instagram, Snapchat, dan Twitter anda.